Menu

Rendszer fajták

Alapvetően két napelemes rendszer típust különböztetünk meg aszerint, hogy kapcsolódik-e a villamos hálózathoz vagy sem.


hálózatra kapcsolt rendszer egy korszerű megoldás, amely az egész évi áramfogyasztást fedezheti, hiszen az időjárás függő áramtermelést a villamos hálózat kiegyensúlyozza.

szigetüzemű napelem rendszer teljesen független, önálló áramellátó rendszer. Az áram tárolásáról akkumulátor gondoskodik. Ajánlott módszer, ha a térségben nincsen villamos hálózat vagy annak kiépítése nagyon drága lenne. Előnye, hogy ennek használatával elfelejtheti az áramszámlákat. Hátránya a hálózatra kapcsolt rendszerrel szemben, hogy jóval drágább, a költségek akár a kétszeresére-háromszorosára is ugorhatnak, valamint karbantartást is igényel, hiszen az akkumulátornak nem véges az élettartama, 5-6 évente cserélni kell.

A hálózatra kapcsolt napelem rendszer működése

Legismertebb napelem rendszer a hálózatra kapcsolt rendszer.

napelemek által létrehozott energia egy inverter segítségével alakul át villamos energiává, amelyet már a háztartásban tudunk használni. Amikor a rendszer már többet termelt, mint amit felhasználtak belőle, akkor a villamos hálózat tovább termel a hálózatba.

villamos energia szolgáltató rendelkezésétől függően az olyan időszakokban, amikor a napelem rendszer nem termeli meg a kellő energiát,  vissza lehet táplálni az áramot a hálózatból kevesebb kilowattt óra díj ellenében.

Hálózatra visszatápláló napelemrendszer
  1. Napelem: a napsütésből egyenáramot termelnek
  2. Kapcsolódoboz: itt csatlakoznak a napelemek kivezetései
  3. Inverter: az egyenáramot 230 V-os, 50 Hz-es váltóárammá alakítja
  4. Oda-vissza mérő óra: számolja a saját fogyasztására elhasznált és a hálózatba visszatáplált áram arányát (5)

Szigetüzemű napelem rendszer működése

szigetüzemű napelem rendszer olyan területeken alkalmas a villamos energia ellátásra, ahol eleve nincsen hálózati villamos energia hálózat vagy túl drága lenne kiépteni.

Ez a rendszer a napelemek által megtermelt áramot inverteren keresztül átalakítja villamos energiává, majd egy úgynevezett töltésszabályozó segítségével szabályozza az akkumulátorok töltődését, hogy még véletlenül se történjen túltöltés vagy egyéb probléma. 

Szigetüzemű napelem rendszer
  1. Napelem: napsütésből egyenáramot termelnek
  2. Töltésszabályozó: a megtermelt energiát ezen keresztül akkumulátorokban tároljuk. A töltésszabályozó védi az akkumulátorokat a túltöltéstől illvetve mélykisütéstől
  3. Akkumulátor: a benne tárolt elektromos energiát közvetlenül felhasználhatjuk egyenáramú fogyasztóink üzemeltetésére. (12-14 V)
  4. Inverter: az egyenáramot váltakozó árammá alakítja át, így szabványos váltakozó áramú fogyasztókat lehet a megtermelt árammal üzemeltetni.
rendszer-fajtk-gershoj-energia