Fejlessze gazdaságát napelemmel!

A mezőgazdaságban a megújuló energia alkalmazása sosem volt idegen. A nap erejét már régóta igénybe vettük szárításhoz vagy aszaláshoz, a szélmalmok felhasználása pedig hagyományosnak mondható. A gazdaságokban jóval nagyobb az energia szükséglet, mint a háztartásokban, emiatt a megújuló energia felhasználásának jelentős szerepe jut a hatékony működés elérésében. Mégis a napelem rendszerek telepítése egy hosszabb távú beruházást jelent, amit érdemes jól átgondolni.
Éppen ezért összegyűjtöttünk 5 érvet a napelemek mellett:

4+1 érv az agráripari napelem telepítés mellett

1. Csökkenti a költségeket

Az agráripari berendezések zöme elektromossággal működik. A növénytermesztés költségeinek felét általában az energiaköltség teszi ki: elektromos áram szükséges a feldolgozáshoz, öntözéshez, a növényházak fűtéséhez, a szárításhoz, sőt, a vadriasztóhoz vagy elektromos kerítéshez is. A felsorolást pedig még hosszan lehetne folytatni. A költségeket még növeli a hálózatból vételezett áram árának hektikus változása is: az elmúlt 4 évben 20%-al növekedett az ára a nem háztartási elektromos áramnak.
Ezért lehet meghatározó egy gazdaság működésében, ha megújuló energiával váltja ki az energiaellátás nagy részét. Az energiaigényeknek megfelelően tervezett napelem rendszer képes annyit termelni, amennyi az éves elszámolást tekintve lefedi közel a teljes felhasználást. Hasznosítsa tárolójának, csarnokának tetőfelületét és telepítsen napelem rendszert!

2. Megtérül

A 2019-ben publikált MDPI gazdasági elemzése arra az eredményre jutott, miszerint hazai viszonyok között egy átlagos napelem rendszer diszkontált megtérülési ideje 7 – 9 év között várható. Ez adott esetben támogatások, pályázatok igénybevételével még inkább csökkenthető. Mivel a minőségi napelemek élettartama több mint 40 év is lehet a napelemes beruházás 30 éven át szüntelenül termelhet profitot. Ennek eléréséhez azonban elengedhetetlen a minőségi termékekkel dolgozó szakértő és megbízható kivitelező.

3. Karbantartás mentes

A legtöbb termelőgépet, mozgó szerkezetet karban kell tartani a minőségi élettartam biztosítása érdekében. Ez a napelemek esetében azonban más. A panelek – habár ki vannak téve a környezet hatásainak – szinte alig igényelnek karbantartást, hiszen az esetlegesen felkerült szennyeződéseket az eső természetes módon lemossa. A minőségi alkatrészekre ráadásul több év garancia is jár (napelemek 25-30 év, inverterek 12-25 év) ami azt jelenti, hogy az esetleges meghibásodásokat a gyártó vagy kivitelező azonnal cserélni tudja.

4. Védi a környezetet

Az agrár iparág a természeti javak körforgásának fenntarthatóságán alapszik, a föld és a levegő minőségének megóvása közös érdekünk! A villamos hálózatról vételezett áram felhasználása során 1 kWh esetén kb. 0,55 kg CO2-kibocsátással kalkulálhatunk. Napelemmel történő energiatermeléssel azonban csökkenthető az üvegházhatású gázok légkörbe jutásának aránya!

Vaszar Referencia
Vaszar, magtároló - 50 kW

+1. Személyes jelenlét

Számunkra fontos a személyes konzultáció és hiszünk az adott szó erejében. Minden cégnek eltérő energiafelhasználása van, illetve minden tető a maga módján egyedi. Emiatt egy napelem rendszer telepítéséhez elengedhetetlennek tartjuk a helyszín pontos felmérését! Egy felmérés alkalmával szakértő kollégánk modern drónos technológiával rögzíti a leendő rendszer helyszínének adottságait, amelyek alapján a várható termelési adatokat is képesek leszünk kalkulálni. A helyszíni felmérés nélküli telepítés nagyban gyengítheti a rendszer jövőbeni termelését!

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön hozzájárul ehhez.