Gershoj Energia Kft. logo

Hívjon most: +36 30 894 6152

Napelemes rendszer ellenőrzése hőkamerás drónnal

Hőkamerás felvétel - a teljesítmény megőrzésének kulcsa

Csökkenő termelés esetén a rendszeradatok alapján pontatlanul beazonosított problémák gyakori kihívást jelentenek a napelemparkok üzemeltetői számára.

A hozam követő monitoring szoftverrel megállapítható a termelés csökkenő üteme, de a probléma kiváltó okát így nem lehet nyomon követni. Ennek az az oka, hogy a hiba egy vagy több napelem panel fizikai meghibásodásához kapcsolódik.

A panelek egyenkénti átvizsgálása azonban még egy kisebb, 0,5 MW-os napelempark esetén is hosszadalmas és fárasztó munka. Ezenkívül a leggyakoribb hibák a szabad szemmel láthatatlan hotspotok és mikrorepedések.

Erre és a ráfordított idő csökkentésére a megoldás a hőkamerás felvételek és az analitikus elemzések.

Így működik a folyamat:

Hőkamerás felvételek

A Gershoj Energiánál nagy kapacitású, hőkamerával ellátott drónt használunk a napelem panelek vizsgálatához. A drónt a napelemes park felett reptetve részletgazdagon tudjuk rögzíteni az egyes paneleken belüli hőmérséklet-ingadozásokat. Mivel a napelemek hibás részei eltérő hőmérsékleten működnek, az esetleges eltérések azonnal láthatóak a képeken. A drón rögzíti a repülés GPS-koordinátáit is, így biztosítva a problémás panelek könnyű megtalálását.

Az alábbi kép egy általunk vizsgálat napelem park részlete. A paneleken látható világos foltok azok a jól kivehető hőmérséklet különbségek, amik megmutatják a hibás panelek helyét.

termikus kép

A Gershoj Energia elemzésének előnyei

A napelem parkok üzemeltetése pénzügyi szempontból hasonít egy hosszú távon megtérülő fix kamatozású befektetéshez. Ezért nem elég csak feltárni a termelés csökkenésének forrásait, hanem ki kell számolnunk az eddigi hozamromlást és a jövőbeni megtérülési idő változását is.

Kifinomult szoftvereket használunk a kiváltó okok elemzéséhez, és tapasztalt mérnökeinkkel vizsgáljuk át az eredményeket. Ezután javaslatokat teszünk az elvégzendő teendőkre, amelyeket meg kell tennie parkja teljesítményének fenntartásához és javításához.

A helyszínen gyűjtött adatok alapján részletes trendelemzést végzünk a teljesítmény és a termelés romlásáról. Ez lehetővé teszi számunkra, hogy jobban felmérjük a hosszú távú termelési trendeket és a megelőző karbantartás lehetőségét.

A jövőbeni rendszerszintű problémákat is korai szakaszban azonosítjuk, és támogatást nyújtunk a garanciális és biztosítási igényekhez.

A következetes, jó minőségű helyszíni adatgyűjtés és a diagnosztikai jelentések lehetővé teszik, hogy megalapozott karbantartási vagy javítási döntéseket hozzon. Az elemzői jelentésünk pedig megmutatja a feltárt rendszerhibák alulról felfelé irányuló pénzügyi következményeit.

Lépést tartunk az iparági változásokkal

Tanácsadó partnereink segítségével nyomon követjük a modulok megbízhatóságával kapcsolatos legújabb iparági kutatásokat. Szolgáltatásainkat folyamatosan fejlesztjük és az új technológiai felfedezésekhez igazítjuk, így biztosítjuk, hogy elemzéseink olyan gyorsan fejlődjenek, mint a napenergia-ipar.

Arra törekszünk, hogy megújulóenergia-partnereink legmegbízhatóbb elemzői forrása legyünk. Mindezt úgy, hogy az összetett folyamatokat egyértelműen reprezentáljuk és biztosítjuk a gazdasági fenntarthatóságot.

A 3 lépéses folyamat

A teljes elemzési folyamat néhány hét alatt elvégezhető, ha az időjárás engedi, és mindössze három lépésben.

  1. Ellenőrzés

Kritikus, rendszer szintű problémák azonosítása. Kiváló minőségű és következetes adatrögzítés biztosítása drónos légi felvételekkel hőkamerán keresztül.

  1. Elemzés

A felmérés adatai alapján végrehajtott kiértékelés iparágvezető elemzői szoftverekkel és szakemberekkel. Az eredmény egy részletes beszámoló.

  1. Cselekvés

Jelentéseink célja a cselekvések ösztönzése és a rendszer hozamának növelése. A hibák pontos beazonosítása csökkenti a működési költségeket, növeli a javítási hatékonyságot, és segíti a garanciális és biztosítási igényeket.

Magyarországon az elemzés sosincs túl messze

A DJI zászlóshajójának számító M300-as drónmodelljével bővítettük drónflottánkat és hőkamerás kapacitásaink. Függetlenül attól, hogy hol található napelemparkja, a Budapesthez és Közép-Magyarországhoz közeli kényelmes elhelyezkedésnek köszönhetően Magyarország bármely célpontját gyorsan elérjük.

A hőképet más feladatokhoz is használhatjuk, például meghatározott stringek mérésére a rendszeren belül, vagy IV mérésére, hogy megállapítsuk a rendszer általános hatékonyságát.

A képen az általunk használt DJI M300 hókamerás drón látható.

termografikus ellenőrzés

Tudjon meg többet!

Ha szeretné megtudni hogyan alkalmazható a hőkamerás vizsgálat az Ön rendszerein vegye fel velünk a kapcsolatot az alábbi elérhetőségek egyikén most!

Kapcsolat

Gershoj Energia

+36 30 894 6152

info@GershojEnergia.com

Jan Gershoj Jensen a Gershoj Energia Kft. ügyvezetője

Jan Gershoj, Tulajdonos

Hívjon minket

Hétfőtől péntekig,
08:00-tól 16:00-ig

+36 30 894 6152

Írjon nekünk

Egyéni kérdések és kérések esetén forduljon hozzánk!

napelem@GershojEnergia.com

Jöjjen el hozzánk

2890 Tata
Ady Endre u. 13

Térkép

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön hozzájárul ehhez.