Napelem tisztítás és karbantartás

A napelemes rendszer tisztításának és karbantartásának fontossága a maximális teljesítmény érdekében

Az éghajlatváltozás egyre nyilvánvalóbb hatásai (extrém időjárási viszonyok, csökkenő csapadék, szaharai por stb.) ráébresztenek minket, hogy nem csak az energiatermelést kell fenntarthatóvá tennünk, hanem a napelemeket is megfelelően karban kell tartanunk. Ma már nem elég, ha a sima eső lemossa a napelemet – szükség van a szakemberek szaktudására és odafigyelésére.

A piszkos napelemek következményei

Sok napelem tulajdonos figyelmen kívül hagyja a szennyeződés, a por és a környezet adottságaiból adodó piszok (pl. lehulló falevelek és virágok, állati ürülék) negatív hatásait. Elengedhetetlen, hogy megértsük a rendszeres tisztítás és karbantartás fontosságát! Ön tudja milyen következményekkel járhat a lerakódott kosz az energiatermelésre és az általános megtakarításokra?

Idővel ez a felhalmozódás egy szennyeződésréteget hoz létre, amely jelentősen befolyásolhatja a napelemes rendszer hatékonyságát és termelékenységét.

Íme néhány fő probléma és következmény:

1. Lecsökkent energiakibocsátás: a szennyeződés akadályozza, hogy a panelek a lehető legtöbb napfényhez jussanak. Már egy vékony réteg is a termelés észrevehető csökkenéséhez vezethet.

2. Hosszabb megtérülési idő: a leredukálódó energiatermelés közvetlenül csökkenti a beruházástól várt pénzügyi megtakarítást. A koszos napelemek nem fogják a várt mennyiségű villamos energiát termelni, így többet kell a hálózatra támaszkodni, ami magasabb villanyszámlákhoz vezethet.

3. Rövidebb élettartam: a felhalomozódott szennyeződés ráéghet a panelra, ami a cellák esetleges károsodását okozhatja, ezzel rontva a rendszer teljesítményét, sőt még az élettartamát is lerövidítheti.

Hazánkban évtizedes üzemidővel rendelkező napelem rendszert elvétve találni, de az európai tapasztalatok alapján az alábbi üzemeltetési tevékenységeket kell elvégezni:

  •  

A napelemek várható élettartama meghaladja a 30 évet, ezért különféle garancia vonatkozik rájuk. A modulokra általában kétféle garancia érvényes: a gyártói termékgarancia, amely jellemzően 5-10 év között változik, valamint úgynevezett teljesítmény garancia, mely garantálja a napelem teljesítményét az adott idő letelte után is. Például 25 év után 80%.

Az inverterre általában 5 év garanciát vállal a gyártó, egyes esetekben ez külön díj ellenében kiterjeszthető. A technológiából adódóan élettartama rövidebb, mint a napelem moduloké.

A villamos és mechanikai szerelvényekre és a kivitelezésre az erőmű telepítője vállal garanciát, ez általában 1 vagy 2 év.

A forgalmazó fenntartja a jogot az előzetesen megadott gyártású és típusú berendezések esetében (az esetlegesen előforduló beszerzési nehézségek, áringadozások miatti) ugyanolyan teljesítményű és minőségű berendezésekre történő változtatásra.

A napelemes rendszer ezért egyúttal befektetést is jelent egy stabil jövőbe.

A legjobb megoldások a napelemek tisztítására és karbantartására

Ha napelemes rendszere legalább 2 éve lett telepítve, érdemes lehet a panelek tisztítását elvégezni. Fontos, hogy a tisztításhoz biztonságtechnikai felszerelés és speciális tisztítószerek szükségesek.  

A szakszerűtlen tisztítási folyamat kárt okozhat a rendszerben és balesetveszélyes is, amennyiben nem hozzáértő személy végzi!

Szakembereink kizárólag a piacon elérhető legjobb minőségű napelem tisztítószerrel dolgoznak. A Portugáliából importált ChemiTek Solar Wash Protect egyedülálló formulája nem csak a szerves szennyeződésektől tisztítja meg a paneleket, hanem antisztatikus réteget képez, amely akár 6 hónapos védettséget is jelenthet azok számára. A ChemiTek SWP alkalmazásával felére csökkenthető a felhasznált víz mennyisége a sima vizes mosáshoz képest. 

 

Karbantartási csomagunk az alábbi szolgáltatásokat tartalmazza:

  • Hőkamerás felvétel készítése a rendszerről (esetleges panel cellahibák, mikro repedések, bypass dióda hibák feltárása)
  • Modulok felületének tisztítása, por és egyéb szennyeződések eltávolítása (vegytiszta vízzel, speciális eszközökkel és tisztítószerekkel)
  • Villamos csatlakozási pontok évenkénti felülvizsgálata (intenzív esőzések vagy akár hóolvadás miatt a víz bejuthat a napelemek elektromos csatlakozásai közé, aminek következtében rövidzárlat alakulhat ki)
  • A napelemes rendszerhez tartozó védelmi berendezések ellenőrzése


Fontolja meg a professzionális karbantartási ellenőrzések éves ütemezését az esetleges problémák azonnali azonosítása és kezelése érdekében! Így napelemes rendszere hatékonyan működhet, maximalizálva energiatermelését az elkövetkező években.

Összefoglalva: A klímaváltozás hatásai miatt az eső önmagában már nem elegendő a napelemek tisztán tartására. Azok hatékony működése és hosszú élettartama érdekében elengedhetetlen a rendszeres karbantartás!

Megtérülő befektetés, biztos működés, nagyszerű támogatások.
Ezek alapján minden típusú vállalkozás remekül képes kihasználni a napenergia előnyeit.

Keresse fel szakértő kollégáinkat, vagy kérjen ajánlatot még ma napelem kalkulátorunkon!

Kovács Róbert

Kovács Róbert

Kalkulálja ki az Ön napelem rendszerének egyedi méretét!