Napelem rendszer megtérülés vállalatoknak

Fektessen be cége jövőjébe napelemes rendszerrel!

Biztonságos, fenntartható és megbízható befektetési lehetőséget keres? Mi lehet megbízhatóbb, mint a nap! Ráadásul megújuló energia tulajdonosként hozzájárul szén-dioxid lábnyoma csökkentéséhez is.

A napelem befektetés tehát igen hasznos társadalmi felelősségvállalásunk szempontjából, így most vizsgáljuk meg a finanszírozási oldalt.

A befektetés előtt állók leggyakoribb kérdése, a napelem rendszer árának változása. Nem véletlenül.
2009 és 2015 között ugyanis 80%-al csökkentek a napelem modulok árai, köszönhetően a túlkínálat okozta növekvő vásárlói piacnak és a javuló gyártási folyamatok okozta csökkenő anyagköltségnek. A napenergia sok piacon olcsóbbá vált a szénnél és a földgáznál.

A 2015 után kiépült kapacitások és a méretgazdaságos termelés ezt a tendenciát lelassították, a gyártás fenntarthatóbb szintre emelkedett. Az elmúlt években az árváltozás egyre szerényebbé vált, és úgy tűnik elérte a kereslet-kínálat arányának megfelelő szintjét. Mindeközben a modulok konverziós hatékonysága és gyártási folyamata egyre fejlődött, így több energiát tudnak termelni olcsóbb előállítási áron.

Átlagos szolár panel árak alakulása 2009-2014
árváltozás

Nem éri meg tehát tovább várni a beruházással.

Lássuk akkor a megtérülést.

Érdemes diszkontált megtérülési idővel számolni (DPP), hogy megtudjuk a beruházás jövőbeni hozamainak jelenértéke (a rendszer energia termelése) mennyi idő alatt fogja eléri a ráfordítás értékét (a rendszer árát).

Mindehhez nem elég egy egyszerű osztás, hiszen az eredményt befolyásolja a tető tájolása és dőlésszöge, a fogyasztott energia szintjéhez megfelelően tervezett rendszer, a panelek minősége és természetes amortizációja, az esetlegesen igénybe vett támogatások, valamint olyan változó tényezők, mint a villamos energia ára vagy az infláció aránya.

árváltozás
Forrás: eurostat Az előrejelzést az előzetes adatok alapján az excel forecast hivatkozásával számítottuk

A 2019-ben publikált MDPI gazdasági elemzése mindezen tényezőket figyelembevéve jutott arra az eredményre, miszerint hazai viszonyok között egy átlagos napelem rendszer diszkontált megtérülési ideje 7 – 9 év között várható.

A megtérülési idő ráadásul támogatások, pályázatok igénybevételével még inkább csökkenthető.

Mivel a minőségi napelemek élettartama több mint 40 év is lehet a napelemes beruházás 30 éven át szűntelenül termelhet profitot. A rendszerek fenntartási, karbantartási és amortizációs költsége a bekerülési értékhez képest elhanyagolható, ezért napelem rendszert működtetni a befektetés szempontjából a stabil hozamú kötvényekre emlékeztet.

Ennek eléréséhez azonban elengedhetetlen a minőségi termékekkel dolgozó szakértő és megbízható kivitelező.

Ezért dolgozunk főleg német gyártmányú SolarWatt napelemekkel 30 év teljesítmény garanciával, és Solar Edge „okos” inverterekkel 12 év gyári garanciával!

Ezért dolgozunk egyedülálló elemző és modellező programokkal, készítünk helyszíni légfelvételeket és végzünk online nyomonkövetést!

Ezért vagyunk büszkék az „AA” minősítésű Bisnode tanusítványunkra, ami azt jelzi, hogy velünk az üzleti kapcsolat kialakításának pénzügyi kockázata nagyon alacsony besorolású!

Kalkulálja ki cége napelem rendszerének egyedi méretét!