A napelem rendszerek működése

A napelem panelek szilícium elemekből épülnek fel. Ez az anyag fényre érzékeny félvezető így felhasználható napfény indukálta elektromos áram előállításához. Leginkább két féle napelem panel gyártása terjedt el (mono és poli) amelyekről bővebben itt olvashat.

Alapvetően kétféle rendszer fajtát különböztetünk meg aszerint, hogy kapcsolódik-e a villamos hálózathoz vagy sem.

Hálózatra kapcsolt napelem rendszer

Ez a legismertebb és leggyakoribb rendszer fajta. Ebben az esetben a napelemek által létrehozott energia egy inverter segítségével alakul át villamos energiává, amelyet már a háztartásban tudunk használni.

Amikor a rendszer kevesebb energiát termel, mint amennyit felhasználnak, akkor a villamos hálózat szolgáltatja a szükséges áramot (ahogyan a rendszer aktiválása előtt). Amikor a kiserőmű többet termel, mint amit felhasználtak belőle, akkor a többletet visszatáplálja a villamos hálózatba. Ez egy korszerű megoldás, amely az egész évi áramfogyasztást fedezheti, hiszen az időjárás függő áramtermelést a villamos hálózat kiegyensúlyozza.

1. Napelem: a napsütésből egyenáramot termel
2. Kapcsolódoboz: itt csatlakoznak a napelemek kivezetései
3. Inverter: az egyenáramot 230 V-os, 50 Hz-es váltóárammá alakítja
4.-5. Oda-vissza mérő óra: számolja a saját fogyasztásra elhasznált és a hálózatba visszatáplált áram arányát

Szigetüzemű rendszer

Ez egy teljesen független, önálló áramellátó rendszer. Az áram tárolásáról akkumulátor gondoskodik. A rendszer a napelemek által megtermelt áramot inverteren keresztül átalakítja villamos energiává, majd egy úgynevezett töltésszabályozó segítségével szabályozza az akkumulátorok töltődését, hogy még véletlenül se történjen túltöltés vagy egyéb probléma.

Ajánlott módszer, ha a térségben nincsen villamos hálózat vagy annak kiépítése nagyon drága lenne (tanya, nyaraló). Hátránya a hálózatra kapcsolt rendszerrel szemben, hogy jóval drágább, a költségek akár a többszörösére is ugorhatnak, valamint karbantartást is igényel, hiszen az akkumulátornak nem véges az élettartama (5-6 évente cserélni kell).

1. Napelem: napsütésből egyenáramot termel.
2. Töltésszabályozó: a megtermelt energiát ezen keresztül akkumulátorokban tároljuk. A töltésszabályozó védi az akkumulátorokat a túltöltéstől illetve mélykisütéstől.
3. Akkumulátor: a benne tárolt elektromos energiát közvetlenül felhasználhatjuk egyenáramú fogyasztóink üzemeltetésére (12-14 V).
4. Inverter: az egyenáramot váltakozó árammá alakítja át, így szabványos váltakozó áramú fogyasztókat lehet a megtermelt árammal üzemeltetni.

Egy-, vagy háromfázisú rendszer

Egyfázisú fogyasztói csatlakozás esetén maximum 5 kW-os termelő berendezés csatlakoztatható a hálózatra, amennyiben a fázis teljesítménye ezt engedi (25A).

Háromfázisú fogyasztói csatlakozás esetén a termelő berendezés csatlakoztatható egy-, kettő-, vagy mindhárom fázisra a rendelkezésre álló teljesítményig, de maximum 50 kW-ig . Ebben az esetben egyfázisú termelő berendezés hálózatvizsgálat nélkül 2,5 kW-ig csatlakoztatható.

2,5 és 5 kW közötti névleges teljesítőképességű termelőegységek egyfázisú csatlakoztatását az elosztói engedélyes a hálózati paraméterek figyelembevételével, az igénybejelentésre adott műszaki-gazdasági tájékoztatóban írt feltételekkel engedélyezheti.

Kalkulálja ki az Ön napelem rendszerének egyedi méretét!

Kalkulálja ki az Ön napelem rendszerének egyedi méretét!