Napelem rendszer tervezéstől a kivitelezésig

Vállalati napelem rendszer kulcsrakészen. Így dolgozunk mi!

Szeretné tudni, hogyan alakul egy vállalati napelem telepítés a tervezéstől a kivitelezésig?
Most bemutatunk minden folyamatot ügyfeleink gyakran ismételt kérdései alapján.

1. Helyszíni felmérés

Mennyi napelemre lesz szükség?

A napelemek számát alapvetően az éves elektromos fogyasztás határozza meg. Ideális esetben akkora rendszert érdemes építeni, amekkora fedezni tudja ezt a fogyasztási igényt.

A napelem rendszer várható teljesítményét azonban befolyásolja a tető tájolása, meredeksége vagy a különböző árnyékhatások. Ezért van szükség helyszíni felmérésre.

Hogyan történik a felmérés?

A legmodernebb technológiákat alkalmazzuk, hogy a szükséges méréseket elvégezzük. Drón segítségével légifelvételeket készítünk a tetőről. Ezzel a módszerrel kaphatunk a leggyorsabban pontos adatokat, mindezt biztonságosan a talajon maradva.

Mi derül ki egy felmérés során?

Ilyenkor megvizsgáljuk a tető méretét és dőlését. A megfelelő dőlésszög miatt tovább tudja befogadni a napelem a nap sugarait, így hatékonyabb lesz a termelés. Ha a tető dőlésszöge nem optimális, akkor a paneleket ki kell emelnünk speciális tartószerkezettel.

Magas felbontású képeket készítünk a tető fedéséről – pl: beton, cserép pala. Ez alapján választjuk ki a tartószerkezetet, amire a paneleket rögzítjük. A képek segítik később a design tervezést is.

Külön figyelmet fordítunk az árnyékot vető elemekre, mint a fa vagy kémény. A napelem teljesítményét rontja, ha árnyék vetődik rá. Műholdas adatok alapján azonban ki tudjuk kalkulálni az árnyékok éves mozgását. Így biztosítva, hogy a rendszer hatékonysága maximális legyen.

A drónfotókon kívül felmérjük még az épületbe bekötött fázis teherbírását, a tűzvédelmi kapcsoló szükségességét és az inverter tervezett helyét. Az inverter alakítja át az egyenáramot váltóárammá, ezért víztől védett helyen, a túlmelegedést megelőzve kell működtetni.

2. Design tervezés

helyszini-felmeres-designtervezes
El fog férni a rendszer a tetőn?

A látványtervet a felmérés során készített képekre tervezzük, így valós méretben láthatja napelem rendszerét, még a telepítés előtt.

A nap útja egy éven belül változik. Ez az oka annak, hogy számos alkalommal észleltünk jelentős hozamjavulást, amikor a napelemek pozícióját – akár csak 10 centivel is – máshova terveztük. A pontos design megadja a panelek megfelelő számát és optimális pozícióját is.

Ha nagyobb rendszer szükséges, mint ahány panel elférne a tetőn, akkor földi telepítést is vállalunk. Ebben az esetben speciális „földi” tartószerkezetet építünk. A tervezés ebben az esetben is nélkülözhetetlen. A besugárzás és a tájolás adatain kívül ilyenkor még a szélerősséget is figyelembe kell vennünk.

3. Hozam kalkuláció

Mikor térül meg a beruházás?

Az ideális éves termelésre vonatkozó adatokat a fogyasztói profilnak megfelelő energia fogyasztás mérésével és a design által felállított napelem rendszer modell szimulálásával számítjuk ki.

Mit jelent ez?

Először is bekérjük a vállalat negyedórás fogyasztási adatait – ha nincs ilyen, akkor az éves villanyszámlát – . Ez alapján kalkulálható az elektromos áram igénybevételének nagysága. Ez az adatsor főleg akkor hasznos, ha a vállalat olyan iparágban működik, ahol rendszeresek az időszakos leállások.

Az így kalkulált energiaigényt összevetjük a rendszer várható éves teljesítményével. Ennél a pontnál már a legideálisabb tájolás és árnyékhatás jellemzőket is figyelembe vettük.

Ezek után ki tudjuk számolni a rendszer várható éves hozamát még a telepítés előtt! Sőt, folyamatosan nyomon követjük, hogy az elkészült rendszer valóban az előre jelzett mennyiséget termeli-e.

A fogyasztás, a várható termelés és a bekerülési ár alapján már megtérülést is lehet számolni.

Kalkulálja ki cége napelem rendszerének egyedi méretét!

4. Engedélyeztetés

Mikortól fog elindulni a termelés?

Ahhoz, hogy a napelem rendszer a hálózatra tudjon kapcsolódni és hivatalosan is elinduljon a termelés az áramszolgáltató engedélyére is szükség van.

A napelemes rendszer telepítésének befejezése után egy új áramszolgáltatói szerződést kell kötni, ami mérőóra cserével jár. Ez az un. ad-vesz óra, ami mérni fogja a napelem rendszer által betáplált és a fogyasztó által felhasznált energiát.

Meddig tart az engedélyeztetési folyamat?

Az engedélyeztetés általában 2 és 6 hét alatt lezajlik, de ez eltérhet a különböző szolgáltatók esetében. Mi elvégzünk minden szükséges dokumentációt és folyamatos kapcsolattartás biztosítunk.

5. Telepítés

Hogyan zajlik a telepítés?
A telepítés a kijelölt területen az előre megtervezett paraméterek alapján történik. A paneleket a tetőre a szarufához rögzített rozsdamentes acél tartószerkezet segítségével telepítjük, a földre vagy lapos tetőre pedig önálló betonrögzítésű tartószerkezet kerül. A napelem rendszer tetőre való telepítése során kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy sem a szigetelésben sem a cserepek épségében ne tegyünk kárt. Ügyfeleink egyéni igényeire is tekintettel vagyunk, így rugalmasan tudjuk kezelni a kábelezés nyomvonalát vagy az inverter elhelyezését is. A telepítés után installáljuk az invertert és létrehozzuk az internet kapcsolatot a helyi wifi-n keresztül. A munkálatok végeztével összetakarítunk. Amint a szolgáltató felszereli az ad-vesz órát, a termelés hivatalosan is megkezdődik.
Meddig tart feltelepíteni a rendszert?

Átlagosan elmondható, hogy 10 kW rendszerméretig egy munkanapon belül befejeződik a telepítés.

Saját csapat telepíti a rendszert?

A Gershoj Energia 10 éve rendelkezik saját telepítő csapattal. Minden tetőre van megoldásunk és a leggyakoribb tetőfelületekre telepítünk! A saját csapaton kívül azonban alvállalkozókkal is együtt dolgozunk a minél nagyobb területi lefedettség és a gyors kivitelezés érdekében.

A tetőn végzett munka veszélyes és folyamatos odafigyelést igényel, a napelem piac pedig az egyik leggyorsabban fejlődő iparág ezért minden dolgozónk rendszeres szakmai képzésekben részesül!

Vállalnak garanciát a telepítésre?

5 év építőipari garanciát vállalunk minden telepítésre. A problémamentes munkát belső minőség-ellenőrzési rendszerrel is biztosítjuk.

Ez a rendszer egy saját fejlesztésű program, amiben az elvégzett munkákat fényképpel, tételesen dokumentáljuk. Ezen felül tartalmaz egy kérdéssort is, ami szúrópróba szerűen tesz fel kérdéseket több, mint ezer tételből a telepítéssel kapcsolatban. A válaszokat szintén fényképpel dokumentáljuk.

Stancforma Kft. Gershoj Energia

Stancforma Kft.

"Korrektek voltak, a leírt ajánlat szerint tartották a határidőt, és az árat. Továbbá gyors munkát végeztek és a személyes kérést is rugalmasan kezelték. Mivel pályázat útján valósítottuk meg a beruházást a számlázás illetve a dokumentálás kissé döcögősen ment, de a kéréseinket később maradéktalanul teljesítették. "
Tatabánya
53 kW

6. Online monitoring

Honnan tudom, hogy rendben működik a napelem rendszer?

Jó, ha még a villanyszámla kézhezvétele előtt kiderül, ha valamiért nem termel megfelelően a rendszer. A termelési adatokról egy nyomonkövetési online rendszer, a monitoring szolgáltat információkat. Akár órára lebontva is.

A monitoring szolgáltatás nem automatikus, de érdemes igénybe venni, hiszen az ellenőrzések kiszűrik az esetleges problémákat és meghibásodásokat, amikről máshonnan nem kapna azonnali információt a rendszer tulajdonosa. Így növelhető a kiserőmű teljes élettartama alatt várható hozam, valamint csökkenthető a kWh-ra vetített költség.

Mi történik, ha a monitoring szerint romlik a termelés?

Rendszeres online monitorozásunk során az első 180 nap alatt telefonon konzultálunk az esetlegesen jelentkező problémákról és megoldási lehetőségeikről. Az első és második év végén pedig személyes helyszíni bejárásra is lehetőséget biztosítunk szakértő kollégáink által.

Hogyan kell karban tartani a rendszert?

A monitoring naprakész adatokat szolgáltat a rendszer működéséről, azonban még így is érdemes időközönkénti karbantartási ellenőrzéseket végrehajtani az akadálymentes termelés érdekében. Ezek olyan apró, kis költségigényű munkák, amik nem feltételei a napelem rendszer működésének, de meghosszabbíthatják annak élettartamát. Ahogy az időszakos műszaki ellenőrzés az autók esetében.

Hazánkban évtizedes üzemidővel rendelkező napelem rendszert elvétve találni, de az európai tapasztalatok alapján az alábbi üzemeltetési tevékenységeket kell elvégezni:

  • Modulok felületének rendszeres tisztítása a ráülepedett por és egyéb szennyeződések eltávolítása érdekében.
  • Villamos csatlakozási pontok évenkénti felülvizsgálata.
  • Inverter néhány évenkénti belső tisztítása, mozgó alkatrészek (hűtőventilátorok) üzemének ellenőrzése.
  • Védelmi berendezések funkcionális ellenőrzése.
Milyen garancia érvényesíthető?

A napelemek várható élettartama meghaladja a 30 évet, ezért különféle garancia vonatkozik rájuk. A modulokra általában kétféle garancia érvényes: a gyártói termékgarancia, amely jellemzően 5-10 év között változik, valamint úgynevezett teljesítmény garancia, mely garantálja a napelem teljesítményét az adott idő letelte után is. Például 25 év után 80%.

Az inverterre általában 5 év garanciát vállal a gyártó, egyes esetekben ez külön díj ellenében kiterjeszthető 15-20 évre is.

A villamos és mechanikai szerelvényekre és a kivitelezésre az erőmű telepítője vállal garanciát, ez általában 1 vagy 2 év.

Kalkulálja ki az Ön napelem rendszerének egyedi méretét!