Napelem tisztítás és karbantartás

A napelemes rendszer tisztításának és karbantartásának fontossága az optimális teljesítmény érdekében

Az éghajlatváltozás egyre nyilvánvalóbb hatásai (extrém időjárási viszonyok, csökkenő csapadék, szaharai por stb.) ráébresztenek minket, hogy nem csak az energiatermelést kell fenntarthatóvá tennünk, hanem a napelemeket is megfelelően karban kell tartanunk. Ma már nem elég, ha a sima eső lemossa a napelemet – szükség van a szakemberek szaktudására és odafigyelésére.

A piszkos napelemek következményei

Sok napelem tulajdonos figyelmen kívül hagyja a szennyeződés, a por és a környezet adottságaiból adodó piszok (pl. lehulló falevelek és virágok, állati ürülék) negatív hatásait. Elengedhetetlen, hogy megértsük a rendszeres tisztítás és karbantartás fontosságát! Ön tudja milyen következményekkel járhat a lerakódott kosz az energiatermelésre és az általános megtakarításokra?

Idővel ez a felhalmozódás egy szennyeződésréteget hoz létre, amely jelentősen befolyásolhatja a napelemes rendszer hatékonyságát és termelékenységét.

Íme néhány fő probléma és következmény:

1. Lecsökkent energiakibocsátás: a szennyeződés akadályozza, hogy a panelek a lehető legtöbb napfényhez jussanak. Már egy vékony réteg is a termelés észrevehető csökkenéséhez vezethet.

2. Hosszabb megtérülési idő: a leredukálódó energiatermelés közvetlenül csökkenti a beruházástól várt pénzügyi megtakarítást. A koszos napelemek nem fogják a várt mennyiségű villamos energiát termelni, így többet kell a hálózatra támaszkodni, ami magasabb villanyszámlákhoz vezethet.

3. Rövidebb élettartam: a felhalomozódott szennyeződés ráéghet a panelra, ami a cellák esetleges károsodását okozhatja, ezzel rontva a rendszer teljesítményét, sőt még az élettartamát is lerövidítheti.

Hazánkban évtizedes üzemidővel rendelkező napelem rendszert elvétve találni, de az európai tapasztalatok alapján az alábbi üzemeltetési tevékenységeket kell elvégezni:

  •  

A napelemek várható élettartama meghaladja a 30 évet, ezért különféle garancia vonatkozik rájuk. A modulokra általában kétféle garancia érvényes: a gyártói termékgarancia, amely jellemzően 5-10 év között változik, valamint úgynevezett teljesítmény garancia, mely garantálja a napelem teljesítményét az adott idő letelte után is. Például 25 év után 80%.

Az inverterre általában 5 év garanciát vállal a gyártó, egyes esetekben ez külön díj ellenében kiterjeszthető. A technológiából adódóan élettartama rövidebb, mint a napelem moduloké.

A villamos és mechanikai szerelvényekre és a kivitelezésre az erőmű telepítője vállal garanciát, ez általában 1 vagy 2 év.

A forgalmazó fenntartja a jogot az előzetesen megadott gyártású és típusú berendezések esetében (az esetlegesen előforduló beszerzési nehézségek, áringadozások miatti) ugyanolyan teljesítményű és minőségű berendezésekre történő változtatásra.

A napelemes rendszer ezért egyúttal befektetést is jelent egy stabil jövőbe.

A legjobb megoldások a napelemek tisztítására és karbantartására

Ha napelemes rendszere legalább 2 éve lett telepítve, érdemes lehet a panelek tisztítását elvégezni. Fontos, hogy a tisztításhoz biztonságtechnikai felszerelés és speciális tisztítószerek szükségesek. A szakszerűtlen tisztítási folyamat kárt okozhat a rendszerben és balesetveszélyes is, amennyiben nem hozzáértő személy végzi.

Bízza a karbantartást azokra, akik a legjobban ismerik az Ön rendszerét!

A legbiztonságosabb módszer, ha professzionális napelem tisztító szolgáltatást vesz igénybe. Szakembereink minden szükséges felszereléssel és biztonsági protokollal rendelkeznek ahhoz, hogy alaposan megtisztítsák a paneleket anélkül, hogy kárt okoznának. 

Karbantartási csomagunk az alábbi szolgáltatásokat tartalmazza:

  • Hőkamerás felvétel készítése a rendszerről (esetleges panel cellahibák, mikro repedések, bypass dióda hibák feltárása)
  • Modulok felületének tisztítása, por és egyéb szennyeződések eltávolítása (vegytiszta vízzel, speciális eszközökkel és tisztítószerekkel)
  • Villamos csatlakozási pontok évenkénti felülvizsgálata (intenzív esőzések vagy akár hóolvadás miatt a víz bejuthat a napelemek elektromos csatlakozásai közé, aminek következtében rövidzárlat alakulhat ki)
  • A napelemes rendszerhez tartozó védelmi berendezések ellenőrzése

Fontolja meg a professzionális karbantartási ellenőrzések éves ütemezését az esetleges problémák azonnali azonosítása és kezelése érdekében!
Így napelemes rendszere hatékonyan működhet, maximalizálva energiatermelését az elkövetkező években.

Összefoglalva: A klímaváltozás hatásai miatt az eső önmagában már nem elegendő a napelemek tisztán tartására. Azok hatékony működése és hosszú élettartama érdekében elengedhetetlen a rendszeres karbantartás!

Megtérülő befektetés, biztos működés, nagyszerű támogatások.
Ezek alapján minden típusú vállalkozás remekül képes kihasználni a napenergia előnyeit.

Keresse fel szakértő kollégáinkat, vagy kérjen ajánlatot még ma napelem kalkulátorunkon!

Kovács Róbert

Kovács Róbert

Kalkulálja ki az Ön napelem rendszerének egyedi méretét!