Napelem rendszer minőség

Mi alapján határozható meg egy napelem rendszer minősége?

A meghibásodások gyakorisága és mértéke alapján!

A minőség nemcsak kevesebb gondot jelent a projekt kezdetétől az üzembe helyezés napjáig, de egyben a napelem rendszer hosszabb élettartamát is biztosítja.
Minél hosszabb az élettartam, minél több évig termel a rendszer jelentős többletköltség nélkül, annál alacsonyabb a kWh-ra vetített költsége.

A másik dimenzió a hozam. Minél nagyobb a napelem rendszer hozama, annál több kWh termelődik az élettartam alatt.
Fontos azonban úgy kialakítani a rendszert, hogy az éves hozam ne legyen tartósan magasabb, mint az éves felhasználás. A minőséget ebben az esetben a pontos tervezés garantálja.

Ahhoz, hogy tudjuk mennyire működik hatékonyan az általunk tervezett napelem rendszer – tehát, hogy megtermeli-e az elvárt hozamot –  folyamatosan kiértékeljük a termelési adatokat online monitoring segítségével.

Ez egy folyamatos visszacsatolási ciklus, melynek tanulságait felhasználjuk a belső minőségirányítási rendszerünkhöz és a folyamatok kiigazításához.

Hogyan állapítható meg, hogy melyik napelem rendszernek jobb a minősége?

Az LCOE (Levelised Cost Of Electricity) egy olyan képlet neve, amelyet az energiaiparban használnak a rendszerek összehasonlítására. A teljes élettartam alatt megtermelt energia költségére utal. Ennek tartalmaznia kell a rendszer futtatásának minden költségeit.

Az LCOE értéke megmutatja, hogy a várható termelés hogyan egyenlíti ki az évek során felmerülő költségeket. Más szóval, minél kevesebbet kell fizetnünk az energia áráért (minél alacsonyabb az LCOE-érték), annál hatékonyabb a rendszer.

Ezért ami a legolcsóbb ajánlatnak tűnik és így a leggyorsabb megtérülést ajánlja, nem biztos, hogy a legalacsonyabb kWh-költségbe fog kerülni hosszú távon. És ezáltal nem a legoptimálisabb befektetés.

A legnépszerűbb példa az LCOE bemutatására egy új autó vásárlásának esete.

Egy olcsó jármű szimpatikus választás lehet a kisebb befektetés miatt. Ha azonban ennek az autónak magas az üzemanyag fogyasztása és a szeriz igénye, akkor hosszú távon sokkal rosszabbul fogunk járni anyagilag.

A megtett kilométerek számára vetítve többet fogunk fizetni, mint egy drágább, de jobb minőségű jármű esetén.

Egy extrém napelem példa alapján, ha 8 év után megtérül a rendszere, de csak 10 évig termel egy komoly meghibásodás miatt, akkor az lényegesen rosszabb anyagilag (LCOE), mint az a rendszer, ami csak 10 év után térül meg, de várható élettartama 40 év.

A karbantartási költségeknek alacsonyaknak kell lenniük az üzembe helyezés után, de a rossz tervezés, az alacsony minőségű alkatrészek vagy a hanyag telepítés befolyásolja ezt.

Ezért használjuk a legfrissebb mérnöki szoftvereket, hogy optimalizáljuk a napelem rendszereink kialakítását. Ennek köszönhetően ki tudjuk számolni a különböző eshetőségek és lehetőségek várható LCOE számát.

Számunkra a teljes folyamat minősége számít!

Kalkulálja ki napelem rendszerének egyedi méretét!

Kalkulálja ki az Ön napelem rendszerének egyedi méretét!