Napelemes rendszer ellenőrzése hőkamerás drónnal

Hőkamerás felvétel - a teljesítmény megőrzésének kulcsa

Csökkenő termelés esetén a rendszeradatok alapján pontatlanul beazonosított problémák gyakori kihívást jelentenek a napelemparkok üzemeltetői számára.

A hozam követő monitoring szoftverrel megállapítható a termelés csökkenő üteme, de a probléma kiváltó okát így nem lehet nyomon követni. Ennek az az oka, hogy a hiba egy vagy több napelem panel fizikai meghibásodásához kapcsolódik.

A panelek egyenkénti átvizsgálása azonban még egy kisebb, 0,5 MW-os napelempark esetén is hosszadalmas és fárasztó munka. Ezenkívül a leggyakoribb hibák a szabad szemmel láthatatlan hotspotok és mikrorepedések.

Erre és a ráfordított idő csökkentésére a megoldás a hőkamerás felvételek és az analitikus elemzések.

Így működik a folyamat:

Hőkamerás felvételek

A Gershoj Energiánál nagy kapacitású, hőkamerával ellátott drónt használunk a napelem panelek vizsgálatához. A drónt a napelemes park felett reptetve részletgazdagon tudjuk rögzíteni az egyes paneleken belüli hőmérséklet-ingadozásokat. Mivel a napelemek hibás részei eltérő hőmérsékleten működnek, az esetleges eltérések azonnal láthatóak a képeken. A drón rögzíti a repülés GPS-koordinátáit is, így biztosítva a problémás panelek könnyű megtalálását.

Az alábbi kép egy általunk vizsgálat napelem park részlete. A paneleken látható világos foltok azok a jól kivehető hőmérséklet különbségek, amik megmutatják a hibás panelek helyét.

A Gershoj Energia elemzésének előnyei

A napelem parkok üzemeltetése pénzügyi szempontból hasonít egy hosszú távon megtérülő fix kamatozású befektetéshez. Ezért nem elég csak feltárni a termelés csökkenésének forrásait, hanem ki kell számolnunk az eddigi hozamromlást és a jövőbeni megtérülési idő változását is.

Kifinomult szoftvereket használunk a kiváltó okok elemzéséhez, és tapasztalt mérnökeinkkel vizsgáljuk át az eredményeket. Ezután javaslatokat teszünk az elvégzendő teendőkre, amelyeket meg kell tennie parkja teljesítményének fenntartásához és javításához.

A helyszínen gyűjtött adatok alapján részletes trendelemzést végzünk a teljesítmény és a termelés romlásáról. Ez lehetővé teszi számunkra, hogy jobban felmérjük a hosszú távú termelési trendeket és a megelőző karbantartás lehetőségét.

A jövőbeni rendszerszintű problémákat is korai szakaszban azonosítjuk, és támogatást nyújtunk a garanciális és biztosítási igényekhez.

A következetes, jó minőségű helyszíni adatgyűjtés és a diagnosztikai jelentések lehetővé teszik, hogy megalapozott karbantartási vagy javítási döntéseket hozzon. Az elemzői jelentésünk pedig megmutatja a feltárt rendszerhibák alulról felfelé irányuló pénzügyi következményeit.

Lépést tartunk az iparági változásokkal

Tanácsadó partnereink segítségével nyomon követjük a modulok megbízhatóságával kapcsolatos legújabb iparági kutatásokat. Szolgáltatásainkat folyamatosan fejlesztjük és az új technológiai felfedezésekhez igazítjuk, így biztosítjuk, hogy elemzéseink olyan gyorsan fejlődjenek, mint a napenergia-ipar.

Arra törekszünk, hogy megújulóenergia-partnereink legmegbízhatóbb elemzői forrása legyünk. Mindezt úgy, hogy az összetett folyamatokat egyértelműen reprezentáljuk és biztosítjuk a gazdasági fenntarthatóságot.

A 3 lépéses folyamat

A teljes elemzési folyamat néhány hét alatt elvégezhető, ha az időjárás engedi, és mindössze három lépésben.

  1. Ellenőrzés: Kritikus, rendszer szintű problémák azonosítása. Kiváló minőségű és következetes adatrögzítés biztosítása drónos légi felvételekkel hőkamerán keresztül.
  2. Elemzés: A felmérés adatai alapján végrehajtott kiértékelés iparágvezető elemzői szoftverekkel és szakemberekkel. Az eredmény egy részletes beszámoló.
  3. Cselekvés: Jelentéseink célja a cselekvések ösztönzése és a rendszer hozamának növelése. A hibák pontos beazonosítása csökkenti a működési költségeket, növeli a javítási hatékonyságot, és segíti a garanciális és biztosítási igényeket.

Magyarországon az elemzés sosincs túl messze

A DJI zászlóshajójának számító M300-as drónmodelljével bővítettük drónflottánkat és hőkamerás kapacitásaink. Függetlenül attól, hogy hol található napelemparkja, a Budapesthez és Közép-Magyarországhoz közeli kényelmes elhelyezkedésnek köszönhetően Magyarország bármely célpontját gyorsan elérjük.

A hőképet más feladatokhoz is használhatjuk, például meghatározott stringek mérésére a rendszeren belül. Emellett akár IV mérés is elvégezhető, hogy megállapítsuk a rendszer általános hatékonyságát.

A képen az általunk használt DJI M300 hőkamerás drón látható.

A GERSHOJ ENERGIA Kft. Magyarországon 2008-ban létrehozott dán tulajdonú vállalkozás.

A dánokra jellemző precizitást, lényegre törő letisztultságot és a kompromisszummentes minőséget implementáljuk munkánkba.

Kulcsrakész napelem rendszerek szakértői tervezésével és telepítésével, valamint napelemek értékesítésével foglalkozunk mind magánszemélyek, mind vállalatok számára.

Célunk a napelem rendszereinkkel segíteni a klímakatasztrófa enyhítését.
Jan Gershoj
tulajdonos

Tudjon meg többet!

Ha szeretné megtudni hogyan alkalmazható a hőkamerás vizsgálat az Ön rendszerein vegye fel velünk a kapcsolatot az alábbi elérhetőségek egyikén most!

Kalkulálja ki az Ön napelem rendszerének egyedi méretét!