Főoldal / Blog / Hogyan állapítható meg a napelem rendszerek minősége?

Hogyan állapítható meg a napelem rendszerek minősége?

Hogyan állapítható meg a napelem rendszerek minősége?

A hírlevelünkre feliratkozóknak rendszeresen küldünk levelet munkáinkról és a termékekről amikkel dolgozunk. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy csakis Tier 1 minősítésű napelem panel gyártó cégek termékeit ajánljuk. Ezek a termékek az iparág top 2%-ba tartoznak.

A minap azonban kaptunk egy válasz levelet, amiben csupán egyetlen mondat szerepelt.

Jobb minőség , drágább ár.”

Elsőre nem hangzik túlzásnak ez a mondat, de vajon tényleg igaz?

Az ár és a minőség kapcsolatát bármely termék vásárlásakor érdemes figyelembe venni.
Most viszont bemutatjuk, mi alapján határozható meg egy napelem rendszer értéke.

Már az elején lelőjük a lényeget:
Egy napelem rendszer akkor értékes igazán, ha hibátlanul működik.

Mivel ez egy hosszú távú beruházás, azt szeretnénk, hogy legalább 40 évig üzemelne a tetőn a rendszer. Ha ez idő alatt ritkán lép fel meghibásodás és az is kis mértékű, akkor jó üzletet csináltunk.

A minőség ebben az esetben tehát a napelem rendszer hosszabb élettartamát biztosítja.

Minél hosszabb az élettartam, minél több évig termel a rendszer jelentős hiba nélkül, annál alacsonyabb a kWh-ra vetített költsége is!

  • A termékek minősége mellett, a másik dimenzió a tervezés pontossága. Ez adja a rendszer hozamát. Fontos úgy kialakítani a rendszert, hogy az éves hozam ne legyen tartósan magasabb vagy alacsonyabb, mint az éves felhasználás. A minőséget ebben az esetben a pontos tervezés garantálja.

Hogyan állapítható meg, hogy melyik napelem rendszernek jobb a minősége?

Az LCOE (Levelised Cost Of Electricity) egy olyan képlet neve, amelyet az energiaiparban használnak a rendszerek összehasonlítására. A teljes élettartam alatt megtermelt energia költségére utal. Ennek tartalmaznia kell a rendszer futtatásának minden költségeit.

Magyarán ez a képlet megmutatja, hogy minél kevesebbet kell fizetnünk az energia áráért (minél alacsonyabb az LCOE-érték), annál hatékonyabb a rendszer.

Ezért ami a legolcsóbb ajánlatnak tűnik és így a leggyorsabb megtérülést adja, nem biztos, hogy a legalacsonyabb kWh-költségbe fog kerülni hosszú távon. És ezáltal nem a legoptimálisabb befektetés.

A legnépszerűbb példa az LCOE bemutatására egy új autó vásárlásának esete.

Egy olcsó jármű szimpatikus választás lehet a kisebb befektetés miatt. Ha azonban ennek az autónak magas az üzemanyag fogyasztása és a szeriz igénye, akkor hosszú távon sokkal rosszabbul fogunk járni anyagilag.

A megtett kilométerek számára vetítve többet fogunk fizetni, mint egy drágább, de jobb minőségű jármű esetén.

Mit jelent ez a napelem rendszereknél?

Tegyük fel, hogy az olcsóbb rendszer már 8 év alatt megtérül, azonban a 10. évben egy komoly meghibásodás miatt leáll a termelés, és mondjuk ki kell cserélni az invertert. A garancia pont lejárt, így a tulajdonosnak kell kifizetnie a javítást vagy a cserét.

Ez lényegesen rosszabb anyagilag (LCOE), mint az a rendszer, ami csak 10 év után térül meg, de várható élettartama 40 év.

A karbantartási költségeknek alacsonyaknak kell lenniük az üzembe helyezés után, de a rossz tervezés, az alacsony minőségű alkatrészek vagy a hanyag telepítés befolyásolja ezt.

Ezért használjuk a legfrissebb mérnöki szoftvereket, hogy optimalizáljuk a napelem rendszereink kialakítását. Ennek köszönhetően ki tudjuk számolni a különböző eshetőségek és lehetőségek várható LCOE számát.

Számunkra a teljes folyamat minősége számít.

Tetszett a cikk? Ossza meg másokkal is!
Facebook
LinkedIn
Email

Kalkulálja ki az Ön napelem rendszerének egyedi méretét!