Főoldal / Blog / Mikor és mennyit termel a napelem?

Mikor és mennyit termel a napelem?

Manapság már senki számára sem ismeretlen a napelem fogalma. Évek óta a köztudat része, és egyre többen döntenek úgy, hogy napelemes rendszerre váltanak. Az mindenki számára egyértelmű, hogy egy energiatakarékos és környezetkímélő megoldásról van szó, ami bizonyos függetlenséget jelent az áramszolgáltatóktól. De vajon mikor és mennyit termel a napelem?

Erre a rövid válasz az, hogy ameddig napsütés éri, mindig. A mai napelem panelek már képesek szűrt fényből és az „erőtlen” napsugárzásból is energiát termelni. Ráadásul már az árnyékhatás is csökkenthető: amikor az egyik panelt erős árnyékhatás éri, a többi ugyanolyan hatékonysággal termelhet tovább. Persze ehhez szükséges egy okos napelem rendszer.

A napelem a Nap energiáját használja fel. Egy olyan energiaforrásból merít, ami egyrészt ingyenes, másrészt kimeríthetetlen. Tehát ameddig a napelemek rendelkezésére áll az energiaforrás, addig folyamatos a termelés. A hatékonyságot azonban mindig befolyásolni fogja, hogy a panelek a lehető legoptimálisabban legyenek tájolva a nap útjához képest!

A folyamatos termelést leginkább szigetüzemű rendszerrel érhetjük el, ahol a megtermelt energia mennyiségét akkumulátorban tároljuk. Így napfény nélkül is felhasználhatjuk az addig eltárolt mennyiséget. A napelem rendszerek fajtáinak különbségéről itt olvashat bővebben.

Tetszett a cikk? Ossza meg másokkal is!
Facebook
LinkedIn
Email

Kalkulálja ki az Ön napelem rendszerének egyedi méretét!