Főoldal / Napelem kisokos / Mono vagy polikristályos napelemtáblákat válasszunk?

Mono vagy polikristályos napelemtáblákat válasszunk?

Ha már eldöntöttük, hogy napelemek fogják díszíteni házunk tetejét, felmerül a kérdés, vajon milyen típusút szereltessünk fel? A döntést segíti, ha tudjuk, melyik milyen napsugárzás esetében tejesít jobban.

A Napból érkező sugárzási energia két részből tevődik össze. Egyik az úgynevezett közvetlen sugárzás, amely a Napból egyenesen a napelem felületére érkezik. A másik a szórt sugárzás, amelynél a légkört alkotó elemeken való többszöri visszaverődés után érik el a fotonok a napelem felületét. (Ezért van az, hogy a napelem borús időben is képes energiát termelni.)

Kezdetben a közvetlen és a szórt sugárzás hasznosítása miatt kétféle, mono- és polikristályos napelemeket gyártottak. (Létezik még amorf szilícium napelem, ami vékony rétegű napelem néven is ismert. Ez a legolcsóbb fajta, a legkevesebb garanciával, így ennek következtében ez rendelkezik a legalacsonyabb hatásfokkal is, ami miatt igen nagy tető felületre van szüksége. Manapság alig használatos.)

Monokristályos panel

A monokristályos napelem egyszerre több cellából épül fel, amelyek mindegyikét egy kristályszerkezet alkotja. A készítése több szilícium réteg összehegesztésével történik. A cellák fekete színűek és jól elkülöníthetőek.

A három típus közül a monokristályos az, amelyik jelenleg a legnagyobb hatásfokkal képes átalakítani napenergiát villamos energiává. A gyári garanciája ennek a napelemnek általában 25 év, az élettartama pedig 30 év. Viszont érzékenyebb a dőlésszögre és tájolásra, így a tervezésnél ezt is érdemes figyelembe venni.

Polikristályos panel

A polikristályos napelem csak úgy, mint a monokristályos, több cellából épül fel, és mint nevéből kiderült már nem egy, hanem több kristály alkotja. Öntési technológiával készül, színe kékes-lila. Az előállítási költsége valamivel olcsóbb, mint a monokristályos változat. Ezzel szemben viszont hátránya, hogy a hatásfoka alacsonyabb. A gyári garancia itt is 25 év, a minimum élettartama pedig szintén 30 év. Előnye a monokristályossal szemben, hogy kevésbé érzékeny a dőlésszögre és a tájolásra, így a tervezésnél sem kell annyira körülményesnek lenni. Ez a leginkább használt típus.

Szórt sugárzásnál minimálisan jobban teljesítenek a polikristályos napelemek, míg közvetlen sugárzásnál a monokristályos mutat jobb értékeket. Magyarországot évente több szórt sugárzás éri, de egy görög- vagy spanyolországi nyaralóra érdemesebb monokristályos napelemet szerelni, mert ott a direkt sugárzás meghatározóbb. 

Manapság azonban gyakorlatilag mindegy melyiket használjuk, a kétféle napelem teljesítménye szinte azonos. 

Technikailag a különbség az előállítás során, a szilíciumtömbök gyártásában mutatkozik meg. A monokristályos napelem esetében a szilíciumot elektromos térben húzzák ki henger alakúra, és a szilícium egy tömbben dermed meg. A polikristályos esetében a cellákat négyzet alakú tömbökbe kényszerítik.

Hazánkban nincs szignifikáns különbség a kétféle típus között. A vásárlói döntéseket az ár, a gyártó, illetve a tetőn való elhelyezhetőség befolyásolhatja.

Szívesen állunk rendelkezésére amennyiben szeretné megtudni, hogy az Ön számára melyik típus lenne a legmegfelelőbb!

Keresse szakértőinket bátran!

Kalkulálja ki az Ön napelem rendszerének egyedi méretét!

Tetszett a cikk? Ossza meg másokkal is!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Skype
WhatsApp
Pinterest

Kalkulálja ki az Ön napelem rendszerének egyedi méretét!