Ön megfelel a 100%-os napelem támogatás feltételeinek?

Napelemek felhasználása – nemcsak háztartási célra

Ki gondolta volna, hogy amikor Charles Fritts 1885-ben egy vékony, átlátszó aranyréteggel vonta be egy tábla szélét és így megszületett az első napelem hány féle felhasználási módja lesz mára a mindennapokban?

Az akkori panelek azonban nem termeltek elegendő energiát (a kor alapanyag árai és kutatási költségei mellet) ahhoz, hogy elterjedhessenek. Mára teljesen átalakult a piac. Nem csak az előállítás költsége csökkent, de felhasználásuk módjának szinte csak képzelőerőnk szab korlátokat.

Maldiv szigeteki napelem
Forrás: abitare.it

Yuji Ymazaki, a Finolhui villák építésénél azt a célt tűzte ki magának, hogy minél kevesebb hatás érje a környezetet, ahol felépülnek a nyaralók. Ennek eredményeként megnyílt a világ első luxusüdülője, ahol a környezet kímélése érdekében szem előtt tartották a teljesen önálló energiaellátást. Az üdülő teljes vízellátását egy sótalanító tartály segítségével oldották meg és a tervezésnél arra is ügyeltek, hogy hatékony legyen a hulladékgazdálkodás. Ami igazán lenyűgöző azonban a csodálatos környezet mellett, az az energiaellátás: 100%-ban napenergia szolgáltatja, amelyet az apartmanok között húzódó mólón elhelyezett napelemek szolgáltatják. A keletkezett plusz energiát pedig esős, borús időre képes a rendszer tárolni is.

Napelemes busz
Forrás: bbc.com

Ugandában február 16-án mutatták be az első napelemmel működő buszt. A jármű ötlete még 2007-ben merült fel, amikor egy egyetemi hallgatókból és professzoraikból álló csoport részt vett egy járműtervezési találkozón. A tömegközeledésben használt jármű tetején helyezték el a napelemeket. Az autóbusz 35 férőhelyes bőrülései vannak és még wifi is található rajta.

Napelemes drón
Forrás: time.com

A Google a 2013-ban még hatalmas lebegő ballonokra szerelt állomásokról biztosította volna a szélessávú internetet ott, ahol az ehhez szükséges rendszer kiépítéséhez nincs lehetőség, vagy túl bonyolult lenne. Azóta a lufik mellett napelemekkel működő drónokkal is megkezdődött a kísérletezés. A Google fejlesztői szerint a drónos internet negyvenszer gyorsabb lesz, mint az LTE.

Kalkulálja ki az Ön napelem rendszerének egyedi méretét!

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön hozzájárul ehhez.