Hőkamerás vizsgálat

Hőkamerás vizsgálat - A maximális teljesítmény fenntartásának kulcsa

A napelem rendszerek tulajdonosai számára gyakori kihívást jelent a pontatlanul azonosított hibák miatti hozamcsökkenés.

A hozamfigyelő szoftverek érzékelik ugyan a termelés csökkenését, de nem tudják pontosan meghatározni a probléma gyökerét, mivel az egy vagy több napelemmodul fizikai hibájához kapcsolódhat.

A panelek egyenkénti vizsgálata azonban hosszadalmas és fárasztó feladat, még a kisebb napelem rendszerek esetében is. Ráadásul a leggyakoribb hibák a szabad szemmel nem látható forró foltok (hotspotok) és mikrorepedések.

Erre a problémára nyújt gyors megoldást a hőkamerás vizsgálat és a mesterséges intelligencia által támogatott analitikus elemzés.

Hogyan működik az eljárás?

A Gershoj Energiánál egy nagy képfelbontású hőkamerával felszerelt drónt használunk a panelek vizsgálatához. A drón átrepül a napelem rendszer felett, és nagyon nagy felbontásban rögzíti az egyes paneleken belüli hőmérsékletet. A hibás napelemcellák különböző hőmérsékleten működnek, így a képeken különböző típusú problémák és eltérések válnak láthatóvá. A drón a repülés GPS-koordinátáit is rögzíti, hogy a problémás panelek könnyen megtalálhatók legyenek.

A teljes elemzési folyamat néhány hét alatt, mindössze három lépésben elvégezhető, ha az időjárás engedi.

Ellenőrzés: A kritikus problémák azonosítása rendszerszinten. Magas minőségű és konzisztens adatfelvételek készítése légi felvételekkel, hőkamerával.

Elemzés: Szakértő kollégáink az ellenőrzési adatok alapján átvizsgálják a rendszert. Munkájuk során az iparág vezető elemző szoftvereit használják. Elemzésüket gépi tanulási algoritmusok támogatják, amelyek segítenek a különböző potenciális problémák azonosításában.

Intézkedés: Részletes jelentésük meghatározza, hogy hol kell lépéseket tenni a rendszer teljesítményének és ezáltal a befektetés megtérülésének növelése érdekében. A hibák pontos azonosítása csökkenti az üzemeltetési költségeket, növeli a javítások hatékonyságát, és támogatja a garanciális és biztosítási igények dokumentálását.

Milyen előnyökkel jár?

Egy napelempark üzemeltetése pénzügyileg egy fix kamatozású befektetés hosszú távú megtérüléséhez hasonlítható. Nem elég egyszerűen azonosítani a termelés csökkenésének okait: ki kell számítani mind a múltbeli hozamromlást, mind a jövőbeli megtérülési idő változását.

Az okok elemzéséhez kifinomult AI-képes szoftvert használunk, és nagy tapasztalattal rendelkező mérnökeink ellenőrzik és kiegészítik az elemzést. Ezután javaslatokat teszünk azokra az intézkedésekre, amelyeket Ön megtehet napelemes rendszere teljesítményének fenntartása és javítása érdekében.

A helyszínen gyűjtött adatok alapján részletes elemzést végzünk a teljesítmény és a termelés romlásáról. Ez lehetővé teszi számunkra a hosszú távú termelési tendenciák és a megelőző karbantartás lehetőségeinek jobb értékelését. A jövőbeni problémákat rendszerszinten is korai szakaszban azonosíthatjuk, és támogatni tudjuk Önt a garanciális és biztosítási igényekkel kapcsolatban.

A következetes, magas színvonalú helyszíni adatgyűjtés és a diagnosztikai jelentések lehetővé teszik, hogy megalapozott döntéseket hozzon a karbantartással és javításokkal kapcsolatban. Jelentéseink megmutatják Önnek az elemzési folyamat során azonosított rendszerhibák pénzügyi hatását.

Lépést tartunk az iparági változásokkal

Mérnöki és műszaki csapataink segítségével követjük a modulok megbízhatóságával kapcsolatos legújabb iparági kutatásokat. Folyamatosan fejlesztjük szolgáltatásainkat, és az új technológiai felfedezésekhez igazítjuk őket, hogy elemzéseink ugyanolyan gyorsan fejlődjenek, mint a napenergia-ipar.

Arra törekszünk, hogy partnereink számára a legmegbízhatóbb elemzői forrás legyünk a megújulóenergia-ágazatban azáltal, hogy világosan elmagyarázzuk az összetett folyamatokat és biztosítjuk a gazdasági fenntarthatóságot.

Magyarországon és Szlovákián belül bárhol elvégezzük az elemzéseket

Drónflottánk a piacon elérhető legjobb drónokból tevődik össze, amelyek hőkamerás képalkotásra alkalmasak.

Függetlenül attól, hogy hol található a napelemparkja, kedvező központi elhelyezkedésünknek köszönhetően, Budapest és Bécs között, gyorsan eljutunk Magyarország vagy Szlovákia bármely pontjára.

Tudjon meg többet!

Ha szeretne bővebb információt kapni a hőkamerás vizsgálatról, keressen minket az alábbi gombra kattintva!

Kalkulálja ki az Ön napelem rendszerének egyedi méretét!