Főoldal / Napelem kisokos / A napelem rendszer alkotórészei

A napelem rendszer alkotórészei

Bemutatjuk a hálózatra kapcsolt rendszer működéséhez elengedhetetlen főbb összetevőket, azaz a napelem rendszer felépítését: a panelek, az inverter, a tartósín szerkezet valamint egy külső, oda-vissza mérő óra.

Napelem panelek

Óriási választékban találhatóak meg napelemek a magyar piacon különböző teljesítményben és méretben. Támpontként minden napelem körülbelül 1,6 méter hosszú és 1 méter széles.

A 3 kW-os napelem rendszerhez körülbelül 24 m2-es szabad tető felület szükséges, az 5 kW-os napelem rendszernél  ez körülbelül 40 m2.

Típusait tekintve kristályos technológia esetén két fajta napelemet különböztetünk meg: a monokristályosat és a polikristályosat. Ezek nagy tisztaságú szilícium cellákból épülnek fel, sorba kötve és vízmentesen egy üveglap és egy műanyag hátlap közé laminálva kerülnek gyártásra.

A napelem ára nagyon változó, amit részben a kimeneti teljesítmény, a fizikai méret, a márka vagy a tartós élettartam (garanciális időszak), és a tanúsítványok határoznak meg. Az ár szerinti választás önmagában nem bölcs dolog, mert lehet, hogy a modul nem alkalmas arra, hogy az adott területen telepíteni lehessen, vagy lehetséges, hogy nem rendelkezik a szükséges igazolásokkal és minőséggel.

Inverter

A napelemek alacsony feszültségű egyenáramot termelnek. Az inverter az ami átalakítja ezt váltóárammá, amit utána háztartási készülékek üzemeltetésére lehet felhasználni.

Az inverter megméri, hogy mennyire hatékonyan alakítja át az egyenáramot váltóárammá. Ez általában 95% – 97,5% között van a legtöbb modellnél. Az inverterek méretezése szerint függ, hogy mennyi energiát tudnak szállítani. Természetesen minél hatékonyabb az inverter annál jobb, mivel kevesebb villamos energia fog kárba veszni az átalakítás során.

A napelemek felől érkező elektromos lengésektől AC-DC védelem biztosítja az invertert. hatékonyságáról a gyártó által állított tények sem biztos, hogy megfelelnek a valóságnak. Az egyetlen módja annak, hogy biztosan jó minőségű terméket vásároljon, hogy valós példán keresztül bemutatják a teljesítményét, illetve az a tény, hogy a berendezés külső, független fél által jóváhagyott teszteléssel rendelkezik.

Fontos kihangsúlyozni, hogy a hálózatba kapcsolódáshoz szükséges inverternek meg kell felelnie a magyar előírásoknak. Kérdezzen meg egy akkreditált telepítőt, hogy az Ön által kiválasztott inverter megfelelő-e a magyar szabványoknak.

Tartószerkezet

A tartósín a háztető gerendáira rögzített rozsdamentes, saválló szerkezet, amelyre a napelem paneleket installálják. Kulcsfontosságú a napelem rendszer megfelelő működésében, hiszen jelentős környezeti hatásnak van kitéve (szél, eső jég). Nem érdemes fukarnak lenni ezen az alkatrészen: győződjön meg róla, hogy rozsdamentes acél anyagból készült és, hogy erre is vonatkozik-e garancia.

Kábelek és csatlakozók

A csatlakozók és kábelek jó minősége elengedhetetlen, mivel jelentősen befolyásolják a rendszer teljesítményét és biztonságát. A kábelezésnek PV1-F igazolással kell rendelkeznie és a napelem csatlakozóknak meg kell felelniük az EN 50521 szabványoknak!

Oda vissza mérő óra

A hálózatra kapcsolt napelem rendszert működéséhez mindenképpen szükség lesz egy oda-vissza mérő órára, amely méri a betáplált és a vételezett mennyiséget, tehát azt számolja, hogy a rendszer mennyit termelt és ebből mennyi jutott vissza a hálózatba vagy került helyben elfogyasztásra. A két adat (vételezett és felhasznált) különbségét szükséges fizetni a szolgáltató felé. Ennek típusát az áram szolgáltató határozza meg.

A hálózatra  kapcsolt rendszer működtetéséhez nem szükséges akkumulátor!

Kalkulálja ki az Ön napelem rendszerének egyedi méretét!

Tetszett a cikk? Ossza meg másokkal is!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Skype
WhatsApp
Pinterest

Kalkulálja ki az Ön napelem rendszerének egyedi méretét!