Főoldal / Napelem kisokos / Napelem rendszer monitoring

Napelem rendszer monitoring

A napelem rendszer olyan hosszabb távú beruházás, amely megtérüléséhez elengedhetetlen az egész rendszer töretlen működése. Ennek egyik alappillére a megfelelő felmérés, a másik a folyamatos nyomonkövetés, azaz a monitoring.

Igény esetén szakembereink segítségével online felügyeletet biztosítunk, így elemezhetőek a rendszer termelési adatai és működési kapacitásai (amennyiben a rendszer csatlakoztatása az internetre megtörtént). Meghatározott időszakonként a helyszínen is ellenőrizhetjük a kiserőmű optimális működését.
Lehetőség nyílik az áramtermelési adatok és tapasztalatok online megosztására is. 

Időszaki ellenőrzés, monitoring

A monitoring szolgáltatás nem automatikus, de érdemes igénybe venni, hiszen az ellenőrzések kiszűrik az esetleges problémákat és meghibásodásokat, amikről máshonnan nem kapna azonnali információt a rendszer tulajdonosa. Így növelhető a kiserőmű teljes élettartama alatt várható hozam, valamint csökkenthető a kWh-ra vetített költség.

Rendszeres online monitorozásunk során az első 180 nap alatt telefonon konzultálunk az esetlegesen jelentkező problémákról és megoldási lehetőségeikről. Az első és második év végén pedig személyes helyszíni bejárásra is lehetőséget biztosítunk szakértő kollégáink által.

Karbantartás és garancia

A monitoring naprakész adatokat szolgáltat a rendszer működéséről, azonban még így is érdemes időközönkénti karbantartási ellenőrzéseket végrehajtani az akadálymentes termelés érdekében.

Hazánkban évtizedes üzemidővel rendelkező napelem rendszert elvétve találni, de az európai tapasztalatok alapján az alábbi üzemeltetési tevékenységeket kell elvégezni:

  • Modulok felületének rendszeres tisztítása a ráülepedett por és egyéb szennyeződések eltávolítása érdekében.
  • Villamos csatlakozási pontok évenkénti felülvizsgálata.
  • Inverter néhány évenkénti belső tisztítása, mozgó alkatrészek (hűtőventilátorok) üzemének ellenőrzése.
  • Védelmi berendezések funkcionális ellenőrzése.

 

A napelemek várható élettartama meghaladja a 30 évet, ezért különféle garancia vonatkozik rájuk. A modulokra általában kétféle garancia érvényes: a gyártói termékgarancia, amely jellemzően 5-10 év között változik, valamint úgynevezett teljesítmény garancia, mely garantálja a napelem teljesítményét az adott idő letelte után is. Például 25 év után 80%.

Az inverterre általában 5 év garanciát vállal a gyártó, egyes esetekben ez külön díj ellenében kiterjeszthető. A technológiából adódóan élettartama rövidebb, mint a napelem moduloké.

A villamos és mechanikai szerelvényekre és a kivitelezésre az erőmű telepítője vállal garanciát, ez általában 1 vagy 2 év.

A forgalmazó fenntartja a jogot az előzetesen megadott gyártású és típusú berendezések esetében (az esetlegesen előforduló beszerzési nehézségek, áringadozások miatti) ugyanolyan teljesítményű és minőségű berendezésekre történő változtatásra.

"Célunk, hogy ügyfeleink elégedetten távozzanak és biztosak legyenek abban, hogy minőségi napelemes rendszerük évek múltán is megbízhatóan működik."

Kalkulálja ki az Ön napelem rendszerének egyedi méretét!

Tetszett a cikk? Ossza meg másokkal is!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Skype
WhatsApp
Pinterest

Kalkulálja ki az Ön napelem rendszerének egyedi méretét!