Főoldal / Napelem kisokos / Napelem vásárlás előtti tippek

Napelem vásárlás előtti tippek

A napelem vásárlás minden esetben egy hosszútávú beruházás, ezért a vásárlás előtt mindenképp érdemes jól átgondolni a döntést. A különböző szempontok megvizsgálásában átlátható segítséget nyújtunk.

Ajánlások

Mindig jó döntés összegyűjteni pár árajánlatot mielőtt döntene. A napelem piac viszonylag telített idehaza is, rengeteg cég kínálja szolgáltatásait, így nem lehet könnyű a sok ajánlat közül kiválasztani a megfelelőt.

Mi minden esetben azt javasoljuk, hogy nézze át a telepítő cég referenciáit vagy kérje ki olyan barát, családtag, szomszéd vagy kolléga véleményét, akik már rendelkeznek napelemes rendszerrel. Az ő tapasztalataik alapján már könnyebb lehet kiszűrni a veszélyeket, problémákat illetve biztosan tudni fognak tanácsot is adni.

Mivel nincs két egyforma tető, így két egyforma rendszerrel sem találkozni. A személyre szabott igényeket ezért mi is előtérbe helyezzük: ügyfeleink véleményét munkáinkról itt olvashatja.

Termékek

Nem minden napelem rendelkezik ugyanazzal a minőséggel!

Napelem vásárlásnál a legfontosabb a tanúsítványok ellenőrzése, hiszen ez jelenti azt, hogy a napelemek tesztelése pozitív eredményt kapott. Például a TÜV IEC 61215 tanúsítvány megerősíti, hogy a napelemeket letesztelték független laboratóriumban, és teljesítették az előírt elvárásokat. Egyes gyárak saját maguk is végeznek teszteket, amellyel azt tudják bebizonyítani, hogy a modul hatékonyságról szóló állításaik igazak. Válasszon olyan gyártót, aki rendelkezik szerviz szolgáltatással az esetleges garanciális javítások miatt.

Bátran érdeklődjön a gyártóról! A panelek élettartama több mint 30 év is lehet, így érdemes olyan gyártót választani ahol a termelés vertikálisan integrált, fejlett és automatizált folyamat. A gyár minimum 5 éve legyen a piacon és fordítson figyelmet a kutatásra és fejlesztésre. 25-30 év garancia rengeteg idő, ezért fontos, hogy megbízható és a piacon régóta jelenlevő márkát válasszon, ha esetleg időközben bezárják a gyárat, bottal ütheti a garanciális csere nyomát.

Mindenképpen tervezzen a jövőre nézve is! Még ha rengeteg helye is van napelemek telepítésére a tetőjén, nem biztos, hogy jól jár, ha gyenge teljesítményű panelekkel telepíti be azt, elveszítve (vagy nagyon megdrágítva) a lehetőséget arra, hogy a későbbiekben bővíthesse a rendszerét.

Végezetül azt is számításba kell venni, hogy ha az árnyékolás esetleg megváltozik, az Ön rendszere akkor is megfelelő mennyiséget termeljen.

A rendszer megfelelő működését nem csak a panelek biztosítják. Ellenőrizze, hogy a tartószerkezet lehetőleg rozsdamentes, saválló acélból készüljön, valamint azt, hogy az inverter rendelkezzen ac-dc védelemmel a túlfeszültség ellen. Bizonyos inverterekhez jár nyomonkövetési, monitoring rendszer, amely valamelyest megnövelheti a költségeket, de hamarabb felhívja a figyelmet egy esetleges meghibásodásra.

Árak

Nagyjából minden termék esetében elmondható, hogy az, ami gyanúsan olcsó nem lesz jó minőségű. Ezt egy hosszú távú beruházásnál is érdemes figyelembe venni, a napelem rendszer nem megfelelő kivitelezése azonban még súlyos anyagi károkat is okozhat.

Ha egy cég lényegesen kevesebbért ajánl napelem rendszereket versenytársainál, akkor lehetséges, hogy rosszabb minőségű termékekkel illetve nem minőségi telepítési tudással rendelkezik. A minőségi berendezések és létesítmények nem a legolcsóbb tényezők. Hasonlítsa össze a komponenseket, garancia időszakokat és nézzen utána a telepítő cégnek is! Ügyeljen viszont arra, hogy teljes rendszer árajánlatot kapjon és ne várják még utólagos, rejtett költségek.

A teljes rendszer árajánlatának meghatározásához szükségesek az alábbi információk:

 • Áramszolgáltató neve
 • Telepítés helye
 • Áramfogyasztás havi átlaga
 • Építmény tájolása
 • Tető típusa és dőlésszöge
 • Hálózati csatlakozási pont helye
 • Esetleges árnyékolás mértéke (fák, kémény)


A végleges árajánlatnak tartalmaznia kell az alábbiakat:

 • Átlagos napi villamosenergia termelés becslés (kilowattóra)
 • Becsült éves termelési szám adatok
 • Várható termelés a leginkább és a legkevésbé kedvező hónapokban
 • Felelősségi nyilatkozat mind a telepítő és mind az ügyfél részéről, beleértve a fizetési kötelezettséget is
 • Szavatossági és jótállási adatok
 • Fogyasztóvédelmi jogszabályok
 • Egy felelős személy neve, aki felel a hálózatra kapcsolásért, oda-vissza mérő óráért

Kalkulálja ki az Ön napelem rendszerének egyedi méretét!

Tetszett a cikk? Ossza meg másokkal is!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Skype
WhatsApp
Pinterest

Kalkulálja ki az Ön napelem rendszerének egyedi méretét!