Főoldal / Blog / 5 dolog a zöld vállalat eléréséért

5 dolog a zöld vállalat eléréséért

Az éghajlatváltozás globális kihívásaira a vállalatoknak üzleti tevékenységeikben is fenntartható döntések meghozatalával kell válaszoljanak! Azonnal megreformálni minden folyamatot költséges és valószínűleg több kárt okoz, mint hasznot, de kisebb lépések és fejlesztések bevezetésével máris sokat javulhat a vállalat CO2 lábnyoma.

Vállalati kultúra

Természetesen a globálisan érintett helyzetekben alapvető fontosságú, hogy a politika hozza meg az általános kereteket és szabályokat, de a vállalatoknak maguknak is vállalniuk kell a felelősséget.

Az első lépést a berögzült szokások megvizsgálásával érdemes kezdeni, amik eddig a vállalati kultúra részét képezték.

Figyeljünk arra mennyi műanyag hulladék keletkezik az irodai kávégép, a vállalati étkező vagy akár az illemhely használata során, és ahol lehetőségünk adódik alkalmazzunk zöld gondolkodásmódot, újrahasznosított eszközöket. Érdemes az alkalmazottak javaslatait is kikérni a fenntartható kezdeményezésekre vonatkozólag, amivel gyorsabban elérhető a teljes vállalat aktivizálása és az új szokásokhoz való elköteleződés növelése.

Ellátási lánc

Nem szabad csak a végfelhasználókra eső hulladék vagy CO2 kibocsájtás mennyiségét vizsgálni. Az egész erőforráslánchoz kell fenntarthatósági igényeket állítani. Ha az alvállalkozók vagy beszállítók károsanyag kibocsájtása nem változik, a vállalat sem fogja tudni komolyan fenntartani a környezetvédelmi elvárásokat.

Munkábajárás

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség adatai szerint az uniós országokban az üvegházhatású gázok kibocsátásának több mint egyötödét a közlekedés teszi ki. Tehát a fuvarozás egy nyilvánvaló pontja lehet a környezetvédelmi fejlesztéseknek. A fenntartható vállalatoknak itt kell követelményeket állítaniuk a saját késztermékeik szállítása, valamint az alvállalkozók nyersanyag-ellátásával szemben.

Nem kell azonnal elektromos autókra cserélni a céges járműveket, de egy zuhanyzó létesítésével máris ösztönözhetjük a munkavállalókat a kerékpáros közlekedésre. De bevett módszer lehet a tömegközlekedés vállalati finanszírozása.

Takarékosság a vízzel

A tiszta víz biztosítása egyre nagyobb kihívás az egész világon. Ezért szükséges vállalati szinten is csökkenteni a vízfogyasztást. Az erre alkalmas tisztítórendszerek eddig is rendelkezésre álltak, de a meglévő szerkezetek cseréje sokszor idő és költségigényes, így kevesebb hangsúly tevődik rájuk.

Pedig a víztakarékosságot már WC-k, piszoárok és vízfogyasztó gépek cseréjével is könnyen elérhetjük, és az esővízgyűjtő használata is javasolt, ha a társaság hasznosítani tudja, például locsolásra.

Korszerűsítés

A hatékony kapacitás vagy költségoptimalizáció elérése érdekében a vállalatok gyakran váltanak modernebb gépekre. Általában ezek már energiatakarékosabbak is, de ez utóbbi kevésbe esik a kiemelt szempontok közé. Pedig az energiatakarékosság hosszú távon a költségek redukálását is eredményezi, sőt, megújuló energia használatával mindez akár 40 évig is biztosítható!

A vállalati napelem rendszerek beruházási költségei általában 10 év körül megtérülnek, a fenntartási és karbantartási költségeik minimálisak, a megfelelően optimalizált rendszer termelése pedig éves viszonylatban valóban kiválthatja a villanyszámlát.

Csökkentse cége CO2 lábnyomát és tegyen a fenntarthatóságért napelem rendszerrel!

Tetszett a cikk? Ossza meg másokkal is!
Facebook
LinkedIn
Email

Kalkulálja ki az Ön napelem rendszerének egyedi méretét!